Alle mænd sku’ ha’ lov til at dø en enkelt gang gratis

Det er faktisk mindre end et år siden – 21. maj 2017 for at være helt præcis. 53-årige Jan Rasmussen var med sin kammerat Per og Lars klar til at kaste sig ud i og gennemføre cykelløbet Vestfyn Tours. Men dagen endte med at tage en helt anden, voldsom, drejning!

Når man snakker med Jan er det faktisk overhovedet ikke til at mærke. Den yderst sympatiske og joviale Fynbo er Hjerterytter på Team Fyn på andet år – og møder én med smil, grin … og masser af livsappetit når man snakker med ham på mail, over telefonen og i egen høje person. Det er ikke til at fatte, at han, denne glade mand, lå død på asfalten for mindre end et år siden.

Det var efter de første 100 km af Vestfyn Tours, at det skete. Jan sidder i sadlen og sludrer med en af de andre ryttere i en lille gruppe, da han pludselig – uden forvarsel – slår et sving mod venstre og styrter med ca. 45-50 km i timen midt på vejen.

De andre ryttere får hurtigt smidt cyklerne i vejkanten, kommer Jan til undsætning – og kan konstatere at han ryster, raller og kaster op. De får drejet ham om på ryggen, kigger ham i øjnene, mærker efter puls … ingen livstegn.

Ryttere er fundet sammen under løbet i smågrupper – de fleste kender ikke hinanden i forvejen – men har fundet en god rytme på cyklen. Nu opstår et helt andet samarbejde, på liv og død – der i sidste ende redder Jans liv. De koordinerer at der bliver ringet 112, trafikken bliver stoppet, der sikres frie luftveje – og igangsættes hjertemassage og kunstigt åndedræt – lært af flere af dem få måneder forinden via både et genoplivnings- og genopfriskningskursus.

Alarmcentralen får sendt alarm via Hjerteløber-ordningen og efter ca. 8-10 minutter kommer en dame pludselig forbi i bil og springer ud med en hjertestarter i hånden. Sammen får de hurtigt kigget instruktionsbillederne og dannet sig et overblik over funktionerne. De flår cykeltrøjen af Jan og får sat elektroderne på Jans bryst – og startet hjertestarteren.

Hjertemassagen fortsættes i et dikteret tempo fra hjertestarteren med instruktion om, at der skal trykkes hårdere – indtil hjertemassagen vurderes tilfredsstillende. Men der går ikke længe inden den melder ”Analyserer, stød anbefales”. Med et enkelt tryk på knappen sendes et voldsomt stød gennem Jans krop … ingen reaktion. Efter ca. 15 minutter ankommer lægebil og ambulance og der stødes yderligere to gange inden Jans krop endelig reagerer – der er puls og vejrtrækning. I alt er Jan død i over 20 minutter.

Da Jan vågner op på Odense Universitetshospital vil han gerne takke ambulancefolkene og lægerne for at have reddet hans liv. Men som de siger: ”Det er ikke os, du skal takke. Du skal takke de mænd, der hjalp dig på stedet. Det er deres indsats, der gør, at du er i live – Uden deres indsats ville vi ikke have kunnet gøre noget for dig.”

Jan har siden fået indopereret en ICD (mini hjertestarter) – og er i dag … som historien blev indledt: en glad, en livsglad mand.

”Alle mænd burde ha’ lov til at prøve at dø en enkelt gang gratis”, siger han med et grin. Jeg sidder lidt mundlam med telefonen i røret, men får endelig samlet mig til at spørge ind til hans noget vilde udtalelse.

”Det har været et wake-up-call for mig – på mange måder. Jeg har taget mit eget liv op til vurdering, taget ansvar for mig selv – og hvad vil jeg med det hele. Jeg er også blevet klar over, hvad min familie og venner betyder for mig. Men vigtigst af alt, har jeg også fundet ud af, hvad jeg betyder for andre”.

Igen må jeg stoppe op og bede om en uddybning

”Der bliver på mange måder lidt højere til loftet, og man værdsætter pludselig ting på nye måder. Jeg er overhovedet ikke bange for at dø – slet ikke efter, at have prøvet det. Men jeg er bange for de vigtige mennesker i mit liv som jeg lader tilbage”, siger Jan.

Om det var denne oplevelse, der gjorde udslaget står uklart, men Jan blev Hjerterytter i midten af 2017. Han kendte konceptet i forvejen gennem gode bekendte som holdkaptajn Bo Tryggedsson, samt rytterne Per Højbjerg Jensen og Claus Trelle. Det blev en fed opstart på et lille hold med stærkt fællesskab og sportslige udfordringer for hele holdet – derfor var der heller ingen tvivl om, at Jan ville fortsætte på holdet i endnu en sæson.

Men for 2018 er ambitionsniveauet øget betragteligt: Til sommer skal han deltage i Gran Fondo Stelvio Santini med det frygtede Mortirolo-bjerg undervejs. Derfor har han også allieret sig med både en træningscoach og en hjertelæge. Sidstnævnte har tilladt den hårde prøvelse på en betingelse:

”Jan, når du når toppen skal du stå af, trække vejret og nyde udsigten. Og så kører du ned igen – med hovedet på halsen … og ikke under armen!”

Jan, vi er stolte af at have dig som Hjerterytter – tusind tak for dit engagement, dit humør og din indsats på holdet. Og så er du det levende bevis på effekten og betydningen af udbredelsen af både hjertestartere og kendskabet til livreddende førstehjælp. Af hjertet tak til de mennesker, der var omkring dig – og tog livsvigtige beslutninger i de afgørende minutter.

Apropos har Jan også indstillet sine redningsmænd Jakob og Dennis til Årets hjerteredder – den årlige kåring, der finder sted ved Hjertegalla – Hjerteforeningens årlige indsamlingsshow, der i år sendes søndag d. 22. april på TV 2 Charlie og gratis på TV 2 Play.